Varför utförs stambytet?

Stambytet är nödvändigt för att byta ut gamla vatten- och avloppsledningar i stammar och lägenheter. Det har varit ett flertal vattenskador den senaste tiden, som orsakar stora och dyra skador i lägenheterna. För att undvika fler skador är det dags att byte ut de gamla ledningarna.  Elinstallationerna i lägenheterna är original från när husen byggdes, det är även dags att byta ut dem.

Hur går stambytet till?

Alla vatten- och avloppsledningar i lägenheterna och allmänna utrymmen ska bytas ut till nya ledningar. Även ledningar i stammarna ska bytas ut, och för att komma åt och byta dom, måste väggschakten i lägenheterna öppnas och golvbrunnar och avloppsledningar i golvet i badrummen bilas bort och ersättas av nya.

Stambytet är planerat att starta i början av 2025 på Backluravägen 13, och uppskattas ta ca två månader i varje lägenhet.

Vad görs i lägenheterna?

Rivningen som krävs vid ett stambyte är omfattande, framför allt i badrummen. Därför kommer badrummen renoveras helt, med nya ytskikt på väggar och golv, ny belysning, eldriven handdukstork och badrumsskåp.

Badkar kommer tas bort och ersättas med dusch med termostatblandare. Plats för och förberedelse för inkoppling av el-, vatten och avlopp görs, så att du har möjlighet att installera en tvättmaskin. Planlösningen i badrummen görs samtidigt om, för att göra dem så tillgängliga som möjligt. Eventuellt separat wc-rum kommer också renoveras.

I köken krävs inte lika mycket rivning, därför sker endast en delvis ombyggnad. Underskåpen på diskbänkssidan rivs, och ersätts med nya skåp, luckor och lådfronter. Det förbereds så att du kan installera en diskmaskin. Ett skåp ska kunna tas bort, och förberedelse för inkoppling av el-, vatten- och avlopp görs. Nya bänkskivor i hela köket, ny diskho inklusive köksblandare, bänkbelysning och stänkskydd på vägg ovanför bänkskivorna monteras. Golvmattan byts ut, så den kan dras upp vägg bakom bänkskåp, för skydd vid eventuella läckage.

Elinstallationerna i lägenheterna byts ut, det vill säga alla ledningar, eluttag och strömbrytare inklusive elcentral. Jordfelsbrytare installeras i elcentralen. De lägenheter som idag har 1-fassystem, kommer att få 3-fassystem.

Detaljerad omfattning av stambytet

Hur påverkar stambytet er hyresgäster?

Ni kommer att bo kvar i era lägenheter under stambytet. Det kommer att finnas toalett- och duschvagnar på gården, som ni kan nyttja. I trapphusen kommer det att finnas möjlighet att hämta vatten och en utslagsback för att hälla ut vatten etc. Om man har särskilda skäl som gör att man behöver en toalett i lägenheten, kan en enklare toalett erbjudas med inbyggd avfallstank. Tömning sköts av entreprenören. Entreprenören kommer skärma av kök, vardagsrum och sovrum med skyddsplast för att skydda lägenheten från byggdamm.

Ett tillfälligt elektroniskt lås kommer installeras på lägenhetsdörren, som styr att inga obehöriga kan komma in i lägenheten, utan endast behörig personal från entreprenören och Nynäshamnsbostäder, under bestämd arbetstid. Ni hyresgäster använder er lägenhetsnyckel som vanligt.

Tiden då arbeten får utföras i lägenheterna, är vardagar mellan 07.00 – 17.00. Om något akut inträffar, kan Nynäshamnsbostäder godkänna annan arbetstid, då meddelas ni hyresgäster.

Om man av synnerliga skäl anser att man inte kan bo kvar i lägenheter under tiden för stambytet, ska ni kontakta Nynäshamnsbostäder. Vi avgör då om skäl finns att erbjuda en evakueringslägenhet.

Miljö och hållbarhet

Med tanke på miljö- och klimatmålen, har Nynäshamnsbostäder valt att riva så lite som möjligt, och återbruka produkter där det så är möjligt.

Då många handfat, handfatsblandare och wc-stolar är utbytta, kommer dessa att återmonteras i varje lägenhet. En inventering görs i varje lägenhet för att bedöma vilka produkter som ska sparas och återanvändas.

I köken har vi valt att endast riva de skåp som behövs, för att vatten- och avloppsledningarna ska kunna bytas ut.

Vattenförbrukning (varm- och kallvatten) är en stor miiljöfråga, då tillgången till färskvatten minskar på grund av klimatpåverkan. Vi har därför valt att byta ut badkar till dusch. Det möjliggör också att badrummen blir mer tillgängliga.

Påverkar stambytet min hyra?

Ja, även om kostnaderna hålls nere eftersom vi har valt att återbruka en del produkter, är det åtgärder som är standardhöjande, och som därmed höjer hyran.

AB Nynäshamnsbostäder har förhandlat med Hyresgästföreningen region Stockholm och kommit överens om följande hyreshöjning och ersättning för men i boendet:

OMBYGGNAD AV KÖK OCH BADRUM: 1.050 kr/månad
OMBYGGNAD AV SEPARAT WC (där sådan finns): 110 kr/månad
NY ELINSTALLATION: 10 kr/kvm/år

Får jag någon hyresersättning för men i boendet?

Ja. För men i boendet i samband med stambytet, nedsätts hyran med 40% av dygnshyran för den tid arbetena har pågått i din lägenhet. Ersättningen ges i efterhand, genom att dras av från din hyra, när arbetena är färdigställda i lägenheten.