Vid havet vill jag bo!

Välkommen till Nynäshamnsbostäder

Ordningsregler.

För den gemensamma trevnaden gäller några allmänna regler.


Störningar

Hyreslagen definierar störningar i boendet, som sådana kan vara skadliga för de boendes hälsa eller annars försämra deras bostadsmiljö. När man ska bestämma vad som utgör sådana störningar är hälsoskyddsbestämmelser vägledande. Vissa störningar måste man tåla när man bor i flerfamiljshus. Att barn leker i lägenheten under dagtid, är exempel på sådant man får stå ut med, även om man själv jobbar nattetid. Du får inte störa dina grannar vid någon tidpunkt på dygnet, dock är det extra viktigt mellan kl 22.00 och 07.00.

Fest
Om du ska ha fest är det alltid bra att i förväg meddela grannarna. Ju senare på kvällen, desto lägre ljudnivå är en bra regel.

Parabol och antenn
Det är inte tillåtet att montera parabol eller antenn på fastighetens tak, skorsten, fasad, balkong eller fönster.

Balkonger
Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Grillning med kol- eller gasolgrill på balkongen eller terrassen får inte förekomma då rök och os stör dina grannar.


Sopor
Ställ aldrig sopor i trapphusen, inte ens för en kort stund.

Rökning
Rökning är förbjudet i alla allmänna utrymmen såsom hissar, tvättstuga, trapphus m.m.

Husdjur
Du är skyldig att se till att dina grannar inte störs av ditt husdjur. Hund och katt skall hållas kopplade vid rastning inom fastigheten. Speciellt ägare av s.k. utekatter skall uppmärksamma att det inte är tillåtet att låta dem springa lösa inom fastigheten.

Fågelmatning
Du får inte mata fåglar från balkongen eller på marken runt husen. Det drar till sig möss och råttor.

Cyklar, pulkor och barnvagnar
Dessa måste ställas i cykel- eller barnvagnsrum annars måste de ställas i din lägenhet eller ditt lägenhetsförråd. De får inte ställas i trapphus och entréer enligt lag. Utrymning vid brand samt utryckningspersonal måste alltid kunna komma fram. Föremål i trapphus ökar även brandrisken. Tänk också på att underlätta för städpersonalen.

Trafik
Gården ska fungera som lekplats och träffpunkt för alla i området. Därför är biltrafik på gården endast tillåtet i samband med tunga transporter såsom flytt. Även färdtjänst och utryckningsfordon har givetvis tillstånd att köra på gården.

Ohyra
Skulle du få problem med t.ex. mjölbaggar eller pälsänger, kontakta din skadedjursbekämpare omedelbart, telefonnummer finns i trapphuset.

Uteplats
Enligt hyreskontraktet måste du sköta din uteplats. Det innebär att om uteplatsen inte tas omhand kan man bli av med hyreskontraktet. Uteplats innebär inte heller att du får bygga fritt. Inglasade balkonger, höga plank och/eller om altanen är en tillbyggnad eller väsentligt ändrar byggnadens fasad, måste du ha bygglov för.

Om du bygger utan att ha fastighetsägarens lov eller att du inte har ansökt om bygglov kan du bli tvungen att betala en sanktionsavgift utöver avgiften för bygglov eller bli tvungen att riva det du har byggt. Detta gäller även staket runt uteplatsen. Staket får inte vara hur högt som helst, det finns bygglovsregler på det och du blir tvungen att riva staketet om du bortser från det.

Pool
Du får ha barnpooler men det är inte tillåtet att ha en stor pool. Tänk på att det är du som är ansvarig för säkerheten.

Studsmatta
Studsmattor måste stå på era egna baksidor. Tänk på att det är du som är ansvarig för säkerheten.

Grillar
Du som har uteplats, tänk på att grilla en bit ifrån fastigheten. Röken stiger uppåt och dina grannar ovanpå måste kunna få sitta på sina balkonger eller ha sin balkongdörr/fönster öppen utan att bli inrökta

På grund av risken för brand, är det inte tillåtet att grilla på balkonger, undantag är om du har elgrill.