Nya regler för otillåten andrahandsuthyrning, lägenhetsbyte och svarthandel med hyreskontrakt från och med 1 oktober

Från och med den 1 oktober skärps reglerna mot otillåten andrahandsuthyrning, lägenhetsbyte och svarthandel med hyreskontrakt.

Andrahandsuthyrning kräver alltid tillstånd

Du behöver alltid tillstånd från hyresvärden, eller från hyresnämnden, för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. Om du hyr ut i andra hand olovandes innebär de nya reglerna att du inte längre kan undvika att bli uppsagd genom att göra rättelse eller ansöka om tillstånd hos hyresnämnden.

Du får inte ta ut högre hyra än vad du själv betalar

När du har fått tillstånd av hyresvärden eller hyresnämnden att hyra ut din hyresrätt i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Undantag är om du hyr ut lägenheten möblerad. Du får då lägga på högst 15% på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran får du bara ta betalt för de kostnader som du har själv.

Om du hyr ut lägenheten i andrahand till en högre hyra än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet.

Om du hyr ut olovandes i andra hand och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och den 1 oktober.

Du måste bo i lägenheten för att ha inneboende

Du får ha inneboende i din lägenhet. Du får också ta hyra för den del av hyresrätten som den inneboende eller de inneboende disponerar, men du får inte ta ut mer hyra än vad du själv betalar i hyra. Rätten att ha inneboende gäller enbart om du själv bor i lägenheten annars räknas det som en andrahandsuthyrning och du behöver ha hyresvärdens tillåtelse för att hyra ut.

Lägenhetsbyte ska godkännas

För att få byta en hyresrätt mot en annan hyresrätt behöver du ha tillstånd från hyresvärden, eller från hyresnämnden. Både du som hyresgäst och den du vill byta lägenhet med måste ha bott i lägenheten minst 1 år för att hyresnämnden ska godkänna bytet. Hyresnämnden godkänner inte byte av en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa.

Sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott

Det är ett brott att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, till exempel att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse. 

Du måste anmäla folkbokföringsadress

Du ska vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.